Foto's Burst 2019 - 2020 - L5: Uitstap naar het Archeocentrum in Velzeke

Deze namiddag heeft het 5de leerjaar zich verdiept in het leven van de Romeinen en de Galliërs. In het Archeocentrum in Velzeke maakten we een reis door de tijd naar ons verre verleden. 

We verdeelden ons in 2 groepen. Terwijl één groep de gewoontes van Romeinen en Galliërs leerde kennen aan de hand van historisch klederdracht, ging de andere groep aan de slag met de replica's van de wapenuitrusting van beide groepen.

Groep 1: Historisch klederdracht

We leerden dat er veel verschillen waren tussen de kleding van Galliërs en de Romeinen. De Galliërs gekleed voor het koude weer in Noord-Europa hadden veel dikkere kleding en droegen verschillende lagen. De Romeinen gekleed voor het warmere Italië droegen dan weer tunica’s en toga’s. Toen de Romeinen naar onze streken kwamen werd er op vlak van kleding wel het een en ander uitgewisseld waardoor kenmerken van beide groepen later ook bij elkaar te vinden waren. Beiden droegen ook gekleurde kleding. Al deze kleuren haalden ze uit de natuur: uit bessen, noten, bloemen, … .

 

Groep 2: Militaria: wapenuitrusting

Met maliënkolders, platenpantsers, helmen, schilden en zwaarden verkleedden enkele leerlingen zich als getrainde legionairs van het Romeinse leger. Daarbij werd er dieper ingegaan op de opleiding en de discipline eigen aan de Romeinse oorlogsmachine. Andere kropen dan weer in de huid van enkele dappere Galliërs en Kelten, berucht om hun vechtlust. 

 

 


CMS door RedBit